Instagram, Facebook, Whatsupp, Snapchat, Demi.fi, suomi24, Vauva.fi…Somea löytyy joka lähtöön ja näin ollen somekiusaaminen yleistyy samalla. Jokaisella on nykyisin oltava vähintäänkin oma iPdad uusimman Iphonen, älykellon, älykameran, älyselfiekepin ja macin lisäksi.
Minä tutustuin ja rekisteröidyin facebookkiin ensimmäisen kerran kun olin lukiossa (oisko ollut 2007) ja se oli silloin uutta ja ihmeellistä. Tietokoneetkin olivat aika uutta! Nykyään tuntuu olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että nuoret, alakouluikäiset liittyvät erilaisiin sosiaalisen median kanaviin omistaessaan toinen toistaan hienompia vempeleitä. Tämän myötä myös minua puistattava aihe, somekiusaaminen näkyy arjessa enemmän. Niin nuorten kuin aikuistenkin maailmassa.
Somekiusaaminen – Negatiiviset kommentit
Minä en henkilökohtaisesti ole kokenut sen erityisempää nettikiusaamista. Silloin kun olin vuoden 2013 Miss Suomi finaalissa, tuli kuitenkin eksyttyä nettien eri keskustelupalstoille ja vilkaistua mitäs siellä meistä misseistä kirjoitetaan. Ei olisi ehkä pitänyt, mutta enpä minä onnekseni juurikaan antanut negatiivisten kommenttien upota itseeni. Eihän missien ulkonäkö ikinä miellytä kaikkia, kenellä meistä olikaan iso nenä ja kenellä leveät reidet. Niin helposti saatiin myös se pulleron leima otsaan. Siis me, normaalin hoikat nuoret naiset! Lähinnä se kommenttien lukeminen oli vain sellaista hetken ihmetystä ja huvittikin omalla tavallaan. Ja sitten taas elämä jatkui. Herkempi (ja nuorempi minä) voisi ottaa itseensä. Äkkiä sitä kuitenkin oppi tajuamaan, että eihän se vika minussa ole vaan haukkujassa. Jos minua ei häiritse isoksi haukuttu nenäni niin miksi se häiritsee muita? Miksi joku ylipäänsä jaksaa kiinnittää moiseen huomiota? En ymmärrä! 😀
Somekiusaaminen on nykyisin helppoa
Näin vuosien mittaan iltalehtiä lukeneena ja sivusta seuranneena olen huomannut miten paljon somekiusaaminen ja törkyjen huutelu netissä onkaan yleistynyt. Esimerkiksi Miss Helsinki –tittelin voittaneita kritisoidaan vuodesta toiseen netissä. Voi, muistan miten paljon esimerkiksi kaunis ja vahvan luonteen omaava Rosanna sai kuraa niskaan voitettuaan Miss Helsingin vuonna 2015. Heti alusta alkaen. Samoilla linjoilla on menty nykyisen Miss Helsingin, Sephoran suhteen ja tietysti myös Miss Suomien kritisoimisen kanssa. Myös osa meidän Fitnessmallifinalisteista on kokenut jo somekiusaamista. Todella ikävääkin sellaista.
Noh, sitten useimmiten yleensä vedotaan siihen, että ”kun on julkisuudessa niin pitää kestää”, mutta eipä se nyt ihan niin mene. Jokainen järkevä osaa ajatella mikä on rakentavaa kritiikkiä ja mikä silkkaa haukkumista ja lyttäämistä, jopa uhkailua. Ja miksi asioita pitää ylipäänsä puida jossain kommenttipalstalla. Ymmärrän toki, että kaikkia ei tietty pärstä tai kroppa voi miellyttää eikä tarvitsekaan. Myös kateudesta voi olla ja onkin monessa tapauksessa kyse. Kauneus on siellä katsojan silmissä, mutta oi MIKSI ne rumat sanat täytyy huudella ääneen ja vieläpä anonyymina? Haukkuminen on nykyisin niin helppoa, koska kaikilla on oikeus luoda nimimerkki ja kommentoida. Mutta itse syynä haukkumiseen ja lyttäämiseen on pohjimmiltaan se, että haukkujan omassa elämässä ei ole aivan kaikki murot kulhossa ja johonkinhan se paha olo on purettava. Voin kuitenkin luvata, että oman itsetunnon pönkittämiseen löytyy paljon järkevämpiä ja parempia keinoja kuin toisten lyttääminen netissä tai missä tahansa muualla. Itsetutkiskelun paikka.
Sain joku aika sitten päätökseen Netflixistä löytyvän 13 Reasons Why –sarjan, jonka tarina käsittelee kiusaamista, ilkeiden ja perättömien juorujen levittämistä, somen negatiivisia vaikutuksia, hyväksikäyttöä ja kiusatun tytön itsemurhan vaikutusta läheisiin. Tunnelatauksilta ei voi välttyä tätä katsoessa. Sarjan opetus on selvä ja tärkeä muistaa: Jokainen teko voi vaikuttaa jonkun elämään arvaamattomalla tavalla.
Uhratkaa jokainen pieni hetki seuraavan asian miettimiseen, miltä sinusta tuntuisi jos SINUN lastasi, äitiäsi tai ystävääsi haukuttaisiin nettien keskustelupalstoilla tai viestiketjuissa? Ei varmasti hyvältä. Kuvitelkaa itsenne tai lapsenne kiusatun asemaan.
Mitäpä jos haukkujen sijaan vain kehuisimmekin ja kannustaisimme muita? Se ei ole meiltä pois vain päinvastoin, saamme enemmän <3
Ihanaa päivää!
xoxo, Elina
5 kommenttia
Olipa hyvin kirjoitettu. <3
Kiitos Iina kivasta kommentista! Ihanaa viikkoa <3
Kateus! Se on juuri se juttu mikä saa ihmiset toimimaan somessa varsinkin, niin lapsellisesti. Ja se että tosiaan ei uskalleta edes päästellä niitä sammakoita omalla nimellään vaan luodaan jos minkämoisia nimimerkkejä joiden takaa niitä ”totuuksia” huudellaan, käsittämätöntä.
Toki niitä mielipiteitä on ja pitääkin olla, mutta hyvän maun rajoissa asioita voi ilmaista monin eri tavoin.
Mä en ole millään tavalla julkkis, entinen yrittäjä ja silti kohdannut ”some kiusaamista” yllättävän läheiseltä taholta, itseasiassa se kiusaaminen ja haukkuminen jatkuu yhä vaikkei yritystäkään enää ole.
En väitä etteikö se loukannut ja satuttanut alkuun, mutta hyvin pian minäkin opin kääntämään sen omaksi vahvuudeksi. Ymmärsin että tässäkin tapauksessa kateus on avainsana, ja kuten sinä sanoitkin, ei ole kaikki murot kulhossa heillä jotka tälläistä tekee, kaikella kunnioituksella heitäkin kohtaan.
Ihanaa syksyä sinulle, olet upean näköinen ”ison nenäsi” kanssa❤
Heippa Sirukoo!
Sepä se juurikin. Kateus saa ihmisen toimimaan typerästi. Kaikkien pitäisi omaksua ajatusmaailma, että miltä tuntuisi jos itselle tehtäisiin/sanottaisiin niin. Ja miksi ei osata olla onnellisia ja iloita toisen puolesta? Miten se toisen onni on itseltä pois? Näitä tulisi jokaisen pohtia.
Ikävä kuulla, että oot myös kohdannut somekiusaamista. Se on valitettavan yleistä nykypäivänä ja nykymedia sallii sen todella helposti juurikin kun saa huudella anonyymina. Hienoa kuitenkin, että oot saanut käännettyä sen vahvuudeksi ja on tärkeää oivaltaa että haukkuja vetää itsensä maanrakoon 🙂
Ihanaa syksyä sinullekin, kiitos vielä kommentistasi <3
[…] oikein pysty välttymään. Meitä on niin moneksi tähän maailmaan. Pohdiskelin somekiusaamista tässä (linkki avautuu uudelle välilehdelle) postauksessa […]