KULUTUSTOTTUMUKSET – Paljon tarvitaan, jotta eletään ”hyvin”?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Silloin tällöin lehtien otsikoissa pyörii palkka- ja tulovertailuja ja sitten kommenttibokseissa kitistään miten vähän mikäkin ala tienaa ja miten huonosti asiat ovat sen takia. Okei, olen osittain samaa mieltä, että tietyillä aloilla, kuten vaikka sairaanhoitajilla, poliiseilla jne voisi olla isompi palkkaus heidän työmääränsä ja vastuuseensa nähden, mutta mistäs ne rahat revitään kun palkka maksetaan valtion pussista.

Paljon tarvitaan elääkseen ”hyvin”?

Oleellisinta näissä raha-asioissa on, että miten paljon sitä oikein tarvitsee elääkseen ”hyvin”? Ja mitkä ovat kulutustottumuksesi? ”Hyvä elämä” on varmasti jokaisella meillä vähän erilainen ja kulutustottumukset vaihtelevat. Toisille 20€ päivässä on vähän kun taas toisille 20€ käyttäminen päivässä on liikaa.

Kulutustottumukset vaikuttavat hurjasti siihen, kuinka paljon rahaa tililläsi on. Toiset ovat tottuneita ostamaan joka päivä take away kahvin Ärrältä (2 e ?), kun taas joku keittää aina kotona lähtiessään kahvin mukaan termariin (n. 0,06 e). Kun lasketaan nopeasti mitä se tekee vuodessa niin ärräkahveihin hujahtaa 730e kun taas kotikahveihin 21,9 e. Aikamoinen ero eikö? Vertauksena siis yhden kupillisen juonti päivässä. Voisi hyvin laskea myös, paljon kuluu limppareihin, energiajuomiin, suklaapatukoihin jne. Jotta en mene liian saarnaavaksi, niin se on todellakin ok ostaa silloin tällöin ”ulkoa” jotakin mukavaa ja kukin käyttäköön rahansa niin kuin haluaa. Lähdin nyt pohdiskelemaan asiaa siltä näkökantilta, kun meistä ihmisistä kuitenkin löytyy paljon niitä, jotka joka päivä ostavat kahvin tai energiajuoman Ärrältä. Minusta on ajatuksia herättävää laskea omia kulutustottumuksiani 🙂 Sitä huomaa, että pienelläkin budjetilla pärjää vallan mainiosti!

Olen itse aina ollut kovin säästeliäs ja mietin yleensä tarkkaan ennen kuin ostan mitään. Mietin onko minulla varaa ja onko ostaminen x tapauksessa järkevää. Minulle ”hyvä” elämä ei ole riippuvaista siitä mitä saan ostettua. Minä olen onnellinen kun saan hoidettua kaikki perusasiat ruoasta asumiseen ja laitanpa myös joka kuukausi rahaa säästöön.

Kulutustottumukset vaikuttavat siihen paljon meillä on rahaa käytettävissä

Se, onko meillä rahaa elämiseen, on paljolti ihmisestä itsestään kiinni. Kulutustottumukset liikuttelevat rahaa. Joku tarvitsee mukavuuteensa ne ärräkahvit ja asunnon kampista kun taas joku toinen priorisoi asian toisin. Mä esimerkiksi ostaisin mielummin tuolla 730e kahvirahalla matkan ulkomaille. Sitä en silti ymmärrä, että valitetaan kun ei ole rahaa tehdä mitään ja sitten ei edes huomata miten sitä rahaa uppoaa pieniin ”turhiin” juttuihin arjessa. Matkustelu taas on asia, johon minä käytän rahaa ja minusta se taas on enemmänkin kuin fine. En silti elä yli varojeni matkustamisen kustannuksella. Minulle kokemukset antavat enemmän kuin materia. On ihana muistella vanhempana kuinka sitä aina käytiinkään Malagassa, sitä miten olin kerran Mauritiuksella tiputuksessa slummialueella sairaalassa sekä hirmumyrskyn kourissa, mukaanlukien ne ihanan romanttiset Pariisin matkat. Minä tulen onnelliseksi matkustamisesta, eri kulttuurien, tapojen ja paikkojen näkemisestä. Mutta jälleen kerran muistutan, nämä ovat minun mielipiteitäni. Sinunkin kuuluu priorisoida rahasi juuri niin kuin tykkäät ja mistä tulet onnelliseksi.

PS. Ymmärrän myös se puolen, että työttömillä yksinhuoltajaäideillä on rahat oikeasti tiukilla ja rahaa ei ehkä riitä edes kaikkeen tarpeelliseen. Käsittelinkin tässä postauksessa sitä, miten monilla ihmisillä kuluu rahaa huomaamattomasti arjen pieniin juttuihin, kuten ärräkahveihin ja sitten valitetaan, että rahat on lopussa.

Oletteko te miettineet mihin kaikkeen rahanne kuluu? Millaisia kulutustottumuksia teillä on? 🙂

Haastan teidät seuraamaan viikon ajan kulutustottumuksianne! Minä aloitan huomisesta 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

6 kommenttia

Laura 3.11.2017 - 13:20

Ostin myös ennen tosi helposti ärräkahvin, vaikka ei tehnyt mieli kahvia 😀 nykyään menen kunnon kahvilaan jos kahvituttaa kaupungilla.
Tää on jännä juttu, oon ihmetellyt samaa rahavalitusta tai siis sen vähyyttä jne. Oon tehnyt tänä vuonna suhteellisen vähän töitä, sen enempää syitä avaamatta. Silti olen pian lähdössä kolmannelle ulkomaanreissulle tänä vuonna. Se on mahdollista, kun suunnittelee menonsa 🙂
Kiva postaus 🙂

Reply
elinaadasofia 3.11.2017 - 17:10

Heippa Laura!

Juurikin näin, samaan oon mäkin sortunut 😀 Mutta se avaa paljon silmiä kun hetken tarkkailee mihin ne rahat kuluvat..:) Ja niimpä, kun osaa pihistää ”turhista pikkujutuista” niin jää hyvin esim matkakassaan 🙂

Reply
ninna 4.11.2017 - 09:26

Lama ajan lapsena kasvanut omat kulutustottumukset ovat tarkkoja ja rahaa on oppinut arvostamaan. isä ja äiti painottivat aina että tilillä pitää olla vara rahaa ns pahanpäivänvaralle ja olla tarkkana rahamenoissa. Töitä tehdään rahan eteen ja työnteko/työkokemus on kannattavaa. Lapsena sain kuukausirahaa(50-100mk/20e)ja lisätuloja kotitöistä. Toinen oppi:; terveydestä ei tingitä. Kun on terveys kyseessä raha ei katso arvoa ja sen olen oppinut. Hammaslääkäriin menkööt 200e vaikka kunhan hampaat saa kuntoon samoin vitamiinit ja lääkkeet niissä ei hintoja katsota. eri asia on sitten nämä ”turhat” ostokset kuten mainitsemasi rkioskin kahvit, makeiset ym. En ymmärrä spontaaneja ihmisiä jotka tuosta vaan ostavat extempore. ”onpas ihana laukku taidan ostaa sen” tai ”tekee mieli lattea mennään kahville”en muista milloin olisin viimeksi kahvilassa käynyt varmaan 5v sitten. En maksaisi teestä sitä 2e jonka hinnalla saan 2x 20pussin teepakkausta tai 8e salaatista jonka voin hyvin tehdä itse eurolla kotona. Kerran kuussa käyn sushilla(10e buffet)sen sallin itselleni. Samoin hieronta koska katson sitä ”terveyden edistämiseksi” enkä kuitenkaan liian tiukka halua olla. Pienituloisena työttömänä joutuu väistämättä laskemaan budgettia olla ostamatta tiettyjä asioita ja karsia. Haluaisin ostaa laadukkaampaa ja matkustaa mutten voi. Pikavippejä en koskaan ottaisi entä sinä? Vanhemmat onneksi auttavat jos tulee sellainen tilanne, kuitenkin olen aina halunut pärjätä itse enkä halua vastaanottaa rahaa kun väkisin(jos mummo tyrkyttää kuten aina…)Spontaanit ostokset eivät kuulu siis luonteelleni olen muutenkin niin säästeliäs ja ekologinen kirpputoreilta tulee pääosin kaikki vaatteet ym. Joskus olen miettinyt onko köyhällä oikeus ostaa meikkejä, tupakkaa ja käsityötarvikkeita tai omistaa televisio, lemmikkejä ja koriste esineitä koska ne ovat ”turhia”?mitä mieltä? Omista rahoistani valtaosa kuluu nyt asumiseen bussilippuun ja ruokaan muuhun ei oikein varaa. ne välttämättömät. Ehdottomasti tarkkailen jatkossa kulutustani, haaste otettu vastaan. Paljonko tarvitaan hyväänelämiseen on mielestäni ihan ihmisestä kiinni mitä hän haluaa arvostaa ja on opittu rahaa käyttämään. Jollekin miljoona vuodessa tienaavalle julkikselle kirpparivaatteet olisivat varmaan kauhistus ja päällä pitää olla aina merkkivaatteet ja lounas syödä michelin ravintolassa kun taas peruspirkolle riittää seppälän alevaateet ja alepan eineslaatikko. Kunhan on katto pään päällä, ei joudu sossun luukulle ja on tyytyväinen eli raha ei aiheuta stressiä. Liikakin raha voi aiheuttaa vai mitä mieltä mulle tuo 20e/pvä on liikaa. Ja tutkimus jonka mukaan naiset käyttävät reilu600e vaatteisiin vuodessa. Ei tulisi mieleenkään. Kenkiin kuitenkin vain 120e siinä menee kyllä. Kengät ja alusvaatteet ostetaan uutena eikä hyvistä treenikengistä tingitä(ehkäistään jalkavaivat)Samaa mieltä kanssasi; materia ei korvaa elämyksiä. nytkin laittaisin rahat mielummin matkustamiseen tai teatteriin kun 200e lacosten laukkuun

Reply
elinaadasofia 7.11.2017 - 00:33

Moi ninna!

Kiitos kommentistasi <3

Samaa minunkin vanhemmat painottivat/painottavat edelleen. Pitää olla omasta takaa ennen kuin ostaa esim uuden puhelimen.
Ja tuo mainitsemasi "terveydestä ei tingitä" on oikein. Kannattaa panostaa hyvän laatuiseen, hyvistä raaka-aineista tehtyyn kotiruokaan versus kaupan roiskeläppään. Kroppa kiittää vanhempana.

En ottaisi ikinä pikavippejä. Vaikka rahatilanne menisi kuinka huonoon jamaa. Sitten eläisin pelkällä puurolla mielummin 😀

Ja sanomasi " onko köyhällä oikeus ostaa meikkejä, tupakkaa jne" niin mielestäni on. Se on loppujen lopuksi hänen omalla kontollaan haluaako panostaa hyvälaatuiseen ruokaan vaiko tupakka-askiin. En tuomitse ketään.

Ja juuri näin, se on paljon ihmisestä kiinni paljon tarvitaan "hyvään elämään"! 🙂

Mukavaa viikkoa <3

Reply
Sami-Petteri 5.11.2017 - 09:01

Mie pyrin seuraamaan tarkkaan mihin kulutan rahani, mutta mulla on yksi heikkous; ruoka. En oikein osaa säästää ruoassa. Teen kaiken alusta loppuun asti itse ja haluan käyttää hyviä raaka-aineita. Noh, mun maku raaka-aineissa näyttää sitten olevan vaan vähän kalliimpi.. :S 😀 Opiskelen myös monimuotoisena ja mun amk on noin 200km päässä, joten niillä viikoilla kun olen lähijaksolla ostan paljon kahvia huoltoasemalta/ärrältä. Ne viikot kyllä huomaa kukkarossa.

Sillon tällön seuraan omaa kulutusta vähän tarkemmin ja nyt vois olla hyvä aika taas alkaa seuraamaan.

Terkuin, Sami-Petteri
http://www.samipetteri.fi

Reply
elinaadasofia 7.11.2017 - 00:22

Moi Sami-Petteri!

Kiitos kommentistasi! Meidän taloudessa on sama, varsinkin kun ollaan alettu syömään kasvisruokapainotteisemmin niin kaikki kauramaidot sun muut nyhtökaurat maksaa enemmän kuin maito- tai lihaverrokit.. Mutta itseen kannattaa panostaa, hyvä ruoka tekee hyvää keholle. Toki kannattaa suosia kauden vihanneksia ja hedelmiä jne, mutta ruokaan saa silti uppoamaan paljon.

Pihistys kannattaakin tehdä ärrä/huoltsikkakahveista ja ottaa termarissa omat kahvit mukaan 🙂

Mukavaa viikkoa!

Reply

Jätä Kommentti