Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kilpirauhasen vajaatoiminta on autoimmuunisairaus, joka syntyy kun nimensä mukaisesti kilpirauhanen ei enää tuota normaalia määrää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Autoimmuunisairaus taas tarkoittaa sitä, että oma elimistö muodostaa vasta-aineita omia rakenteita kohtaan eli tässä tapauksessa kilpirauhasta kohtaan. Kilpirauhanen osallistuu aineenvaihdunnan säätelyyn ja moniin elintoimintoihin..eli kaikkeen oikeastaan, hiuksista muistiin.

Mä oon jo pitkään kamppaillut asian kanssa ja ollaan sitä vatvottu edes takas lääkärin kanssa, että onko mulla vajaatoiminta vai ei. Näillä näkymin siis on. 

Kun ekan kerran aloitin syömään lääkettä, mulla oli molemmat arvot alakantissa, viiterajojen sisällä kylläkin. Oireet puolsivat vajaatoimintaa (tästä lisää alempana!) ja sitten iskettiin resepti kouraan. Aloitin minimi annoksella (25 mikrogrammaa) ja tämän kanssa olo parantui.

Myöhemmin uuden työterveydenhuollon myötä kävin taas lääkärillä (parisen vuotta takaperin) ja tällöin arvot sitä luokkaa, että T4V oli viitteen alarajoilla ja TSH nousutrendissä. TPOAb (vasta-aineet)oli kuitenkin negatiivinen. Päätettiin, että jatkaisin ns. hoitokokeena tuota Thyroxin -nimistä lääkettä (125 mikrogrammaa) ja sen avulla mulla onkin olo pysynyt hyvänä. Arvot ovat myös säilyneet pari vuotta hyvällä mallilla. Kävin itse asiassa verikokeissa tällä viikolla mittauttamassa TSH:n ja T4V:n ja arvot olivat taas viiterajojen sisällä. Hoitavalle lääkärille on vastaanotto vielä tässä keväällä. Samalla mitattiin myös D-vitamiini, joka oli hieman alle viiterajojen. Folaatti taas oli normaali, kuten myös B12-vitamiini. Ferritiinikin (varastorauta) oli viiterajoissa, mutta voisi olla korkeampikin (35 mikrogrammaa/l, viiterajat 10-150).. Selvästi laskenut viime mittauksesta (kesällä 2019). 

Kilpirauhasarvot siis olivat:

  • T4V: 13,80 pmol/l (viiterajat 10-21)
  • TSH: 1,78 mIU/l (viiterajat 0,40-4,00)

Kilpirauhaskokeita suositellaan otettavaksi klo 8-12 välisenä aikana ja ennen näytteenottoa ei saa ottaa thyroxin lääkettä (nostaa virheellisesti T4V arvoa). TSH:lla on lisäksi selvä vuorokausivaihtelu, joka liittyy uni-valverytmiin. Pitoisuus on suurimmillaan yön aikana, aikaisin aamulla ja laskee vaihtelevasti aamupäivän aikana.

Kilpirauhasen vajaatoiminta tekee elämästä hidastetun filmin

Ennen lääkitystä mulla oli oireina mm. jatkuva väsymys, kylmä, iho kuivui ja tuntui myös ettei aineenvaihdunta oikein pelittänyt kunnolla. Kaikista ärsyttävin oire oli kuitenkin ehkä se, kun elämä tuntui hidastelulta filmiltä. Olo tuntui tosi vajaalle! Välillä siis tuntui siltä, ettei kielikään kääntynyt suussa ja olo oli vaan tosi hidas. En tosin ihmettele yhtään jos kahdeksan vuoden syömishäiriö ja ylipäänsä rankka laihduttaminen olisivat laittaneet kropan ja hormonit sekaisin. Veikkaan, että sillä on vahvasti oma osuutensa asiaan. Eikö tosi monille fitness-urheilijoille puhkea kilpirauhasen vajaatoiminta rankkojen laihduttamisten myötä? Mulla on lisäksi suvussa (äidin puolella kaikilla naisilla) kilpirauhasen vajaatoimintaa ja paljon autoimmuunisairauksia eli ehkä löytyy jonkin tason perinnöllistä alttiutta. En tiedä. 

Anyway, hyödyin annoksesta jonka lääkäri määräsi ja nyt jatketaan vuosittaista kontrollointia. Toki hieman silmällä pitäen sitäkin vaihtoehtoa, että voisiko lääkkeen jättää kokonaan pois jossain vaiheessa. Onko teillä koskaan lopetettu lääkitystä?

Entä millä perustein lääkehoito on paikallaan?

Sain myös tosi paljon kyselyitä instagramissani siitä, että millä perustein lääkärit määräävät lääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaa epäiltäessä.  Yleensä pitäisi tarkastella kokonaiskuvaa eli yksistään pelkät hieman vinksallaan olevat TSH -arvot eivät ole syy hoidon aloittamiseen. Potilaan oireita pitäisi kuunnella ja ottaa ne huomioon. Yleensä hoito aloitetaan pienellä annostuksella ja sen jälkeen käydään useammin verikokeissa tarkkailussa. 

Onko teillä kokemuksia kilpirauhasen vajaatoiminnasta? Entä onko lääkitystä ikinä lopetettu? 

Kuvat: Tanja Koivisto

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

8 kommenttia

Ssr80 30.1.2020 - 10:22

No, ensinnäkin ferritiini saisi olla lähempänä 100 kun on vajaatoiminta ?. Kilpirauhasen vajaatoiminta on ”perinnöllinen”, esim. mun äidillä, mulla ja mun veljellä on. Ja en usko että lääkettä voi koskaan jättää pois.

Reply
Elina Ada Sofia 31.1.2020 - 18:38

Jep se saisi varmasti olla korkeampi! Joo jännä, tästä on varmaan kans mielipiteitä kun mulla on puhuttu siitä, että tää on tosiaan hoitokoetta..

Reply
Susanna 2.2.2020 - 09:56

Minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta jo 2003 ja siitä lähtien annosta on lähinnä hilattu ylöspäin. Itsellä tämän lisäksi keliakia ja raudanpuutteesta kärsin 2017. Kaikki nämä kulkevat rinta rinnan ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Olo on suurimmaksi osaksi hyvä eikä väsymys enää paina mutta paino vain nousee, joka viittaa siihen ettei kaikki ole kuitenkaan kunnossa ja tällä hetkellä syytä tutkitaan. Minulla ei ole koskaan sanottu, että pääsisin lääkkeestä eroon sillä arvoni olivat niin kaukana viiterajoista kuin olla ja voi.

Mikäli arvot ovat viiterajojen sisäpuolelle ja lääke määrätään vain testi mielessä, on varmaan mahdollista päästä lääkkeestä jossain kohtaa eroon jos todetaan, ettei se helpota oloa toivotulla tavalla. Voisin kuvitella, että tällöin syy ei olekaan kilpirauhasessa vaan ehkä jossain muussa. Matala ferritiini aiheuttaa paljon samanlaisia oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Kun ferritiini arvo saadaan kohenemaan eli lähelle sataa, olokin voi helpottua.

Reply
Elina Ada Sofia 2.2.2020 - 23:46

Heippa Susanna ja kiitos viestistä! Juu se on kyllä totta, että matala ferritiini voi aiheuttaa myös samankaltaisia oireita. Katsotaan josko rautakuurista olisi apuja!

Reply
Keppi 12.2.2020 - 16:19

Olen 26 vuotias on väärin, se on 26-vuotias. Ei kannata esittelytekstissä mokailla, annat itsestäni huonon kuvan.

Reply
Elina Ada Sofia 12.2.2020 - 16:59

Kiitos kielipoliisille! 🙂

Reply
Iida 3.10.2020 - 19:23

Kävin kilpirauhastestissä ja tsh oli 4,27 ja t4v 10,85. Minulla vasta ensi viikolla soittoaika lääkärille ja nyt piinailen mitä arvot kertoo. Vaikuttaako arvot mielestäsi siltä että olisi kilpirauhasen vajaatoimintaa? Ja onko lievää vai voisivatko määrätä lääkitystä?

Reply
Elina Ada Sofia 4.10.2020 - 22:14

Moi Iida!

Kyllähän nuo arvot ovat vähän kiikun kaakun rajalla, mutta tosiaan en ole lääkäri, joten en ole oikea henkilö ottamaan sen enempää kantaa. Kannattaa kertoa oireista lääkärille jos sellaisia ollut ja näin osataan sitten tehdä oikeat ratkaisut <3

Iloa viikkoon!

Reply

Jätä Kommentti