Ahmiminen ja ahmintaongelmat voivat tuntua mahdottomilta voittaa, mutta kuitenkin se on mahdollista. Ongelmien taustalla piilevät yleensä samat tietyt tekijät, jotka ovat pielessä. Lisäksi tunteiden käsittelykeinot saattavat olla puutteellisia, mutta nekin on hoidettavissa. Ikinä ei saa luovuttaa.
Uskon, että vaikeinta paranemisessa on se, että ei uskalleta muuttaa tapoja. Sellaisia tapoja, jotka ovat olleet juurtuneita iät ja ajat. Ne saattavat luoda turvaa ja sellaisen pakopaikan pahalta maailmalta. Se on luonnollista, koska ihminen hakee turvaa. Mulle itselleni oli älyttömän vaikeaa päästää irti ahmimisen ja oksentamisen oravanpyörästä, koska se oli helppo pakokeino omilta vaikeilta tunteilta ja ajatuksilta. Heti kun tuli ahdistava tunne, aloin ahmia ja oksentaa, jonka jälkeen jäljelle jäi vain ihana kamala vapisuttava olo fyysisesti. Tunsin myös usein kipua. Tuli sellainen turtunut olo, jolloin oli helppo sysätä sivuun ne oikeasti ahdistavat asiat. Kuitenkin ne padotut asiat pulpsahtelivat pintaan uudelleen ja uudelleen myöhemmin – ja sama ikävä noidankehä toistui.
Kuitenkin uskallus ja rohkeus ovat niitä taikasanoja, joilla saadaan aikaan muutoksia.
Millaisia asioita kannattaa työstää, jotta ahmiminen saadaan hallintaan?
- Tarkasta ateriarytmi. Jos nälkä kasvaa hillittömän suureksi pitkien ateriavälien takia, on suurempi todennäköisyys ahmimiselle.
- Syö tarpeeksi. Nälässä ei kannata eikä tarvitse elää, vaan on tärkeää, että saamme riittävän määrän energiaa. Törmään todella usein pt:n työssäni siihen, että syödään aamulla/päivällä todella niukan puoleisesti ja sitten ollaan ihmeissään kun illalla ahmitaan kaapit tyhjäksi. Riittävä syöminen vaikuttaa myös aineenvaihdunnan vilkkauteen. Liian niukka energiamäärä ajaa elimistön helposti säästöliekille.
- Ole salliva ja rento. Tiukilla ja ehdottomilla dieeteillä eläminen lisää suurella todennäköisyydellä himoja näitä kiellettyjä asioita kohtaan. Sallivuus ruokavaliossa on mielestäni todella tärkeää! Monesti myös sallivuus saatetaan ymmärtää väärin eli se EI tarkoita sitä, että saa syödä mitä vaan, kuinka paljon vaan ja milloin vaan. Rento suhde ruokailuun on sitä, että ei ole kiellettyjä ruokia vaan suhtaudutaan ruokaan kuin ruokaan neutraalisti.
- Tarkastele vireystasojasi. Kuka huomaa, että väsyneenä mieliteot pulpahtavat pinnalle? Täällä yksi, joka allekirjoittaa tämän täysin. Kun on nukkunut huonosti ja liian vähän, tekee mieli puputtaa ruokaa minkä kerkiää. Muista siis panostaa uneen ja lepoon.
- Tämä viides ja viimeinen kohta on ollut se kaikista vaikein itselleni; tunteiden käsittelytaidot. Oletko miettinyt, että syötkö silloin enemmän kun olet surullinen? Haetko ruosta lohtua? Tai jätätkö syömättä kun jokin tietty tunne valtaa? Näitä asioita on äärimmäisen tärkeä tiedostaa ja tarkastella. Kannatan myös lämpimästi hakemaan ammattilaiselta apua, jos omat voimavarat eivät riitä. Se ei ole häpeällistä vaan ihailtavaa, että uskaltaa hakea apua ja tehdä itselleen hyvää. Muista se – ansaitset parhaan mahdollisen elämän ja voinnin!
Energiaa ja iloa päivääsi!
Seuraa minua myös:
Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen
xoxo, Elina