Olen monta kertaa kuullut ihmisten perustelevan huonoa ruokavaliotaan sillä, ettei ole aikaa tehdä ruokaa ja käydä kaupassa ostamassa tarvikkeita. Einesruoka on se helppo vaihtoehto. Monesti myös sanotaan ettei viitsi laittaa ruokaa, ihan kuin se olisi jotenkin superraskasta. Me kaikki tiedämme näiden olevan vain helppoja tekosyitä.
Säilöntäainetta sisältävä einesruoka vai puhdas kotiruoka?
Se, että poimit pakastealtaasta tyhjää energiaa ja säilöntäaineita sisältävän pakastepizzan tai ostat ravinneköyhiä valmisruokia (joista tulee syödessä vain vihaiseksi kun nälkä ei lähde) ei säästä aikaasi yhtään sen enempää kuin ostaisit 10% jauhelihapaketin ja täysjyvämakaronipussin. Sillä välin kun lämmität 10-15 minuuttia sitä e-koodeilla ja muilla lisäaineilla höystettyä pizzaa uunissa, paistaisit pannulla paketin (tai jopa kaksi = 800g) jauhelihaa, keität riisit kattilassa ja silppuat salaattiainekset. Lopussa vain heität mausteet joukkoon ja tadaa, sinulla on valmis ja ennen kaikkea terveellinen ruoka saatavilla. Mitä isomman satsin teet kerralla ja purkitat, niin siitä riittää useammaksi päiväksi. Kiire EI ole hyvä tekosyy ruoanlaitossa. Sillä jopa säästää aikaa kun ostaa ison määrän ruokaa kerralla ja tekee valmiiksi annoksiksi.
Ravinnon laadulla on merkitystä
Kaupoista löytyy myös paljon helposti valmistettavia ja terveellisiä vaihtoehtoja meille kiireisille. On tonnikalaa, tuoretta lohta ja esimerkiksi muutama kuukausi sitten löysin uuden rakkauden, nyhtökauran, joka on valmista sellaisenaan. Sen kun keität riisin kylkeen(10min) ja silppuat saksilla tomaatin,paprikan ja revit salaatinlehdet siihen päälle(2min). Ei ole kovin aikaa vievää, vai mitä? Luulen, että tässä on enemmänkin kyse laiskuudesta. Kun oivallat sen, miten paljon ravitumman ja paremman olon saat terveellisestä kotiruuasta kuin kaupan einesmakaronilaatikosta, et enää halua syödä valmisruokia. Lopuksi yllätytkin ettet enää hamuile pakastealtaisiin K-marketissa.
Ja jottei nyt mennä liian totiseksi ruokailujen kanssa, en sano, että on väärin syödä pakastepizzaa joskus. Se ei estä pääsyäsi taivaaseen tai tee sinusta huonoa ihmistä. Minäkään en ole mikään pyhimys ruokailujen suhteen. Saatan minäkin maistaa pakastepizzaa, mutta todella harvoin (esim jos jossain ei ole muuta tarjolla), sillä tiedostan sen, että esimerkiksi oma tekemä pizza on paljon paremman makuista ja siitä tulee parempi olo. Kuka uskaltaa väittää tässä toisin? Miksi siis en vaivaisi 10 minuuttia enemmän aikaa siihen, että teen omatekoisen pizzan haluamistani raaka-aineista. Ja mikä parasta, ilman e-koodeja.
Söisitkö tämän ?
Vai tämän?
Einesruoka – voiko niihin koukuttua?
Voin hyvin uskoa, että jos olet tottunut syömään paljon valmisruokia (ja samalla monia väri-, lisä- ja säilöntäaineita), kroppasi on tottunut niihin ja vaatii niitä salakavalasti lisää. Olenko väärässä? Mitä mieltä te olette? 🙂
Tässä muutamat suosikkiohjeeni:
Aamupalaleipäset & lihapulla-ohje
Omatekoiset rapeat bataattiranskalaiset
Riistamakaronilaatikko pinaatilla
Omatekemä vähähiilarinen pizza
Olet mitä syöt!
Seuraa minua myös:
Instagram @elinaadasofia
snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Artikkelikuva: Katarina Kirvesmäki
xoxo, Elina