Varmasti monia on ihmetyttänyt viime aikojen lämpimät säät ja ilmastonmuutos on kuuma sana tällä hetkellä. Tähän liittyvä hiilijalanjälki on alkanut pörrätä mun päässä ja aikani googleteltua törmäsin hiilijalanjälkitestiin, jonka tein siltä istumalta.
Hiilijalanjälki siis tarkoittaa käyttämiemme palveluiden ja tuotteiden seurauksena syntyvää ilmastokuormaa eli kuinka paljon kasvihuonepäästöjä syntyy palvelun tai tuotteen valmistuksen ja käytön aikana.
Sitran sivuilta paljastuu, että keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e/hlö/vuosi. Samaiselta sivulta silmille hypähtää lause: jokaisen tulisi puolittaa hiilijalanjälkemme. Miten se tapahtuu? Kannattaa ensin tehdä testi ja sitten pohtia omia arkisia valintoja. Kirjoita niitä vaikka paperille ylös.
Hiilijalanjälki koostuu monesta eri tekijästä
Hiilijalanjälkitestissä arvioidaan asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen (lemmikit, vaatteet, tavarat jne) liittyviä asioita.
Itse sain testistä lukeman 10 400 kg eli liikun aikalailla siinä missä naapurin maija ja matti. Tiedostan kuitenkin hyvin, että kohdallani on PALJON varaa pienentää hiilijalanjälkeä, mutta en onneksi ole sieltä pahimmasta päästäkään. Eniten kohdallani tuo ”pisteitä” liikkuminen ja matkustaminen. Olen matkustanut lentäen keskimäärin joka toinen kuukausi, välillä useamminkin. Meillä on taloudessa yksi auto, jota ei kuitenkaan turhaan ajeluteta. Itse liikun enemmän julkisilla, koska asumme kantakaupungissa metron vieressä.
Mitä tulee asumiseen – käytämme tuulivoimaa, joka on siis uusiutuva luonnonvara ja hyvä energiamuoto. En myöskään enää lotraa vedellä suihkussa niin kuin ennen. Jestas, joskus olen saattanut istua puolisen tuntia suihkun lattialla ja vain ihmetellä maailman menoa 😀 Järkyttävää veden tuhlausta.
Entäpä ruokailu? Myönnän, että viime aikoina on tullut syötyä punaista lihaa hieman liikaa. Tai ei niin hiemankaan. Haluaisin todella vähentää, mutta rakastan yli kaiken hyvää pihviä ja jauhelihasta valmistettuja ruokia. Aiemmin tuli panostettua siihen enemmän, että pidettiin ainakin pari kasvisruokapäivää viikossa. Sen tavan voisi ottaa nyt takaisin käyttöön!
Shoppailu? Mielestäni en enää tee usein heräteostoksia, vaan järjenäänet saa mut helposti perääntymään. Pyrin miettimään, että tarvitsenko kyseistä vaatetta oikeasti tai onko mulla vastaavanlaista jo kaapissa. Haluan kuitenkin muistuttaa, että olen vain ihminen ja välillä ostan kivan näköisen vaatteen/tavaran sen kummempia pohdintoja.
Olen skarpannut todella hyvin takeaway kahvien ja muiden juomien kanssa kaupungilla huidellessa. Muistan kun jossain vaiheessa oli ”cool” kulkea huhtamäen kannella varustettu kahvimuki kourassa, haha. Uskallan väittää, että mun tämän vuoden take away kahvit ovat varmasti yhden käden sormilla laskettavissa, eli ei paha.
Näissä asioissa minä Elina Ada Sofia aion parantaa:
- Sammutan suihkussa veden sillä välin kun hieron shampoon päähäni/ annan hoitoaineen vaikuttaa.
- Pidän ainakin 2-3 kasvisruokapäivää viikossa.
- Muovijätteen vähentäminen – teen tästä tulevaisuudessa oman postauksen!
Haastan sinut pohtimaan omaa hiilijalanjälkeäsi! Missä asioissa sinä aiot vaikuttaa hiilijalanjälkesi pienenemiseen?
Minusta otetut kuvat by: Laura Laukka
Seuraa minua myös:
Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen
xoxo, Elina
5 kommenttia
Hei Elina. 🙂 Minusta Tämä on sinulta ihan hyvä postaus ja kannanotto niin ihmisten,kuin myös eläinten ja kasvien elämisen kannalta elinkelpoisena pidettävän maapallon puolesta.Jos emme pidä huolta ilmastomuutoksen rajun muutoksen pysäyttämisestä ja eläinten ja kasvien elinkelpoisen ympäristön ylläpitämisestä.niin monia eläin- ja kasvilajeja uhkaa sukupuuttoon kuoleminen.Ihmiskuntaakin alkavat yhä enemmän uhata erilaiset luonnonmullistukset kuten merenpinnan nousu,tulvat,jotka voivat johtaa ihmisten laajoihin muuttoaaltoihin maapallolla.Ilmastomuutoksesta johtuva kuivuus tai rankkasateet ja muut sääilmiöt voivat johtaa vuorostaan nälänhätään yhä laajemmilla alueilla maapallolla.Nuo ovat varsin todennäköisiä tutkimuksinkin ennakoitiuja ja todettuja tulevaisuudenkuvia,mikäli ihmiskunta ei pysty pysäyttämään tai hillitsemään ilmastomuutosta tai halua vaikuttaa ilmastomuutokseen.
Aina voidaan ajatella,että ei minun kulutusvalinnoilla tai -tottumuksilla ole vaikutusta ympäristöön tai ei se vaikuta mitään ympäristöön,vaikka minä muuttaisinkin kulutusvalintojani tai -tottumuksiani.Ei se minun mielestä pidä paikkaansa,jos tuota edellämainittua ajatusmallia käännetään siten,että monen yksilön samankaltainen toimintatapa vaikuttamisessa pientenkin valintojen avulla omassa arjessa muodostuukin yhä useamman osallistuessa yhä suuremmaksi joukkovoimaksi ja voimavaraksi vaikuttaa asioihin.Jos yhä useampi ihminen saadaan uskomaan siihen,että omilla kulutustavoilla voidaan vaikuttaa ilmastomuutokseen,voidaan pysäyttää se tai voidaan ainakin hillitä sitä.Minusta,Elina,olet hyvä esimerkki siitä,miten haluat olla mukana omilla arjen valinnoilla vaikuttamassa siihen,että maapallo olisi jatkossa hyvä paikka elää niin ihmis-,eläin- ja kasvikunnan edustajille. 🙂
Hei Elina. 🙂 Minusta tämä on sinulta hieno ja kantaaottava postaus ilmastonmuutoksen pysäyttämisen tai ainakin hillitsemisen puolesta,etenkin kun ajatellaan asiaa siten,että jokaisen omilla pienilläkin valinnoilla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen.Ainahan voidaan sanoa,että eiminun kulutusvalinnat tai -tottumukset paljoakaan vaikuta ilmastonmuutokseen tai en minä omilla valinnoilla pysty siihen omilla valinnoillani vaikuttamaan.Minun mielestäni tämä ei pidä paikkaansa,mikäli saadaan yhä suurempi osa ihmisistä uskomaan ja vakuuttuneeksi siitä,että omilla valinnoilla arjessa voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen kääntäen ajatusmalli juurikin niinpäin,että yhä useamman samallatavoin ajattelevan ja toimivan ihmisen ajatuksesta ja toiminnasta tuleekin asiaan merkittävästi vaikuttava joukkovoima. 🙂
Mikäli yhä useampi ihminen saadaan uskomaan ja ja vakuuttuneeksi siitä,että omilla pienilläkin arjen kulutusvalinnoilla ja -tottumuksilla voidaan yhdessä vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tai hillitsemiseen.Tällä tavalla voimme välttää nykyistä paremmin tulevaisuutta ajatellen ilmastonmuutoksesta johtuvien merenpinnan nousun,tulvien,kuivuuden,kulkutautien ja nälänhädän vaikutuksia.Näin voidaan entistä paremmin taata maapallon säilyminen elinkelpoisena ihmiskunnan,eläinkunnan ja kasvikunnan edustajille ja välttää myös eläin- ja kasvilajien sukupuuttoon kuolemista.Minusta tuot omilla kulutustottumuksiesi muutoksilla hyvin ilmi sitä,että haluat olla mukana vaikuttamassa ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä tai hillitsemisessä. 🙂
Mun luku oli 6300 ja tuolla luki että testin tehneistä keskimääräinen luku 7300. Mielestäni toi sun luku on ISO. Mullakin on auto, lisäksi asun talossa jossa kaukolämpö ja syön lihaa joten niistä tuli itselleni pisteitä. Uskallan väittää, että tuo mainitsemasi suomalaisten keskiarvo ei enää pidä paikkaansa kun näistä asioista puhutaan kokoajan. En pysty selittämään sinun isoa lukemaasi kuin tuolla lentomäärällä ja sitä ei normaalit suomalaiset tee tuossa määrin. Toivottavasti pystyt puolittamaan oman lukusi 🙂
Moikka yksi lukija!
Jos nyt en ihan väärin muista niin tuo 7300 oli testin tehneiden ka luku ja tuo 10500 oli yleinen suomalainen keskiarvo? Voi olla, että muistan väärin.
Tiedostan hyvin, että mulla tuo lukema pompsahtaa ylös juurikin lentämisen takia..:(
Kivaa sunnuntaita!
Elina
[…] Lue myös aikaisempi postaukseni hiilijalanjäljestä. […]