Koen ehdottomasti, että hyvä ruokavalio on ennen kaikkea monipuolinen, energiamäärältään riittävä ja salliva. Ruokavalioni ei ole kuitenkaan aina ollut edellämainitun kaltainen, vaan olen käynyt varmaan kaikki perinteiset ”ruokavaliomokat” läpi elämäni aikana. Kirjasin niitä teille ylös ja olisi mielenkiintoista kuulla, onko teillä ollut samanlaisia tapoja.
Ruokavaliomokat x 7
1. Liikaa proteiinia
Hiilareita väheksytään helposti ja ne skipataan laihtumisen toivossa. Näin mä tein nuorempana ja elinkin lähes tulkoon pelkällä vähärasvaisella lihalla ja kanalla. Nykyisin myös proteiinia lisätään moniin tuotteisiin, mikä on osaltaan erittäin hyväkin juttu, mutta saatamme myös popsia liikaa proteiinia. Sopiva annos proteiinia on noin 20 g kerrallaan. Kannattaa myös muistaa kokonaisuuden huomioiminen ruokailussa eli saat proteiinia myös jonkun verran riisistä tai mitä nyt ikinä syötkään ateriallasi. Ei kannata menettää yöuniaan, jos et saa siitä ”virallisesta proteiinin lähteestä” tuota 20 grammaa proteiinia. Katse siis kokonaisuuteen!
2. Rasvojen vältteleminen.
Itse olen tehnyt tämän virheen ja silloin mentiin ojasta allikkoon. Veren tärkeät rasva-arvot huononivat, iho, tukka ja hormonit kärsivät. Elimistömme tarvitsee hyviä rasvoja. Solujemme solukalvot koostuvat lipideistä (=rasvoista), joten rasvat ovat olennainen osa meitä. Olen aiemmin kirjoittanut rasvan merkityksestä täällä.
3. Syödään liian vähän.
Liian pitkään jatkuva liian vähäinen syöminen ajaa kehomme helposti sille kuuluisalle säästöliekille. Itse olen tehnyt ison työn herätellessäni kroppani takaisin normaaliin syömishäiriön aiheuttamalta säästöliekiltä. Voit lukea säästöliekki -postaukseni täältä. Riittävä syöminen antaa meille paitsi energiaa, myös rakennusaineita muokata kehoamme, aineenvaihdunnan ylläpitämisestä puhumattakaan.
4. Yksipuolinen ruokavalio.
Usein juurrumme syömään tiettyjä, tuttuja ja turvallisia ruoka-aineita ja samalla ruokavalio voi jäädä kapea-alaiseksi. Täällä ruudun takana myös yksi, joka helposti tykästyy johonkin tiettyyn ruokaan, jota voisi syödä loputtomasti. 😀 Nuorempana ruokavalioni oli kovin kapea-alainen enkä uskaltanut kokeilla mitään uusia ruokia – osittain lihomisen pelossa ja olin myös kovin nirso.
Yritä koostaa ateriasi kaikista kolmesta, proteiinista, hyvistä rasvoista sekä hiilihydraateista, äläkä pihistele kasvisten määrässä. Mitä värikkäämpiä, sen parempi! Internetin ihmeellinen maailma on täynnä mitä helpoimpia ja herkullisempia arkiruokareseptejä. Suosittelen kirjaamaan vaihtoehtoja vaikkapa kännykän muistiin tai jääkaapin oveen siltä varalta kun sormi menee suuhun ideoiden loppuessa päästä. Nappaa itsellesi herkullisen ja helpon cashewkastikkeen ohje täältä.
5. Vedenjuonti unohtuu
Vesi vanhin voitehista. Kaikki aineenvaihduntamme reaktiot perustuvat veden juomiselle ja siksi onkin tärkeää pitää kiinni riittävästä nesteytyksestä. Välillä saatamme myös syödä sen takia, että elimistöllämme on nestehukka. Pidä siis huoli, että juot tarpeeksi ja usein. Janon tunne kertoo jo siitä, että elimistöllämme on nestehukka. Kannattaa esimerkiksi pitää vesipulloa mukana laukussa niin tulee helpommin juotua 🙂
6. Liian pitkät ateriavälit
Ateriavälit saattavat pidentyä, jos syömme itsemme jatkuvasti ähkyyn asti. Aineenvaihdunta voi olla myös tukossa liian vähäisen ja niukan ruokavalion seurauksena. Kun syömme tasaisesti 3-4 tunnin välein, saamme energiaa jaksamiseen ja aineenvaihduntamme tykkää hyvää kun kroppa tietää, että se saa ruokaa säännöllisesti. Hullua ajatella, että olen joskus aikoinaan syönyt vain kerran päivässä!
7. Ehdottomuus
”Nyt ollaan x dieetillä ja syödään max 1000 kcal päivässä. Mä oon ehdottomasti myös sokeriton ja maidoton, koska lehdissä suositeltiin. ”Kuulostaako tutulta? Mielestäni tiukat rajoitteet vaan luovat ahdistusta ja saavat meidän nimenomaan himoitsemaan sitä ”kiellettyä hedelmää”. Toki allergiat jne ovat asia erikseen. Mä pyrin syömään kehoani kuunnellen. Syön pääpiirteittäin monipuolisesti terveellistä ruokaa, mutta ruokavaliooni mahtuvat myös burgerit ja viinilasilliset kun siltä tuntuu.
Onko sinulla ollut joitakin samoja ”ruokavaliomokia” kuin minulla? 🙂
Lue myös:
Terveellinen ja helppo välipala x 8
Seuraa minua:
Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen
xoxo, Elina