Elämäntapamuutos kohti terveellisempää ja parempaa arkea lähtee yksinkertaisuudessaan yksilön omista sisäisistä motivaattoreistaan. Toki ulkoiset tekijät voivat varmasti inspiroida, mutta rohkenen väittää, että ne onnistuneimmat tarinat ovat vaatineet sisäisen palon ja halun tehdä muutos. Välillä ne muutokset voivat olla pelottaviakin. Kuin askel kohti tuntematonta. Minä koin itse melkoisen hypyn tuntemattomaan kun uskaltauduin päästämään irti juurtuneista ajattelumalleistani ja alkaessani syömään enemmän ja säännöllisesti. Tarinani säästöliekin sammuttamisesta voit lukea täältä.
Vaikka en mene siihen perinteiseen ”painonpudottaja” kategoriaan, joka tulee usein mieleen puhuttaessa elämäntapamuutoksesta, koen silti käyneeni samat vaiheet ja ongelmat läpi, toki vähän eri suunnasta vain.
Kaikki alkoi yksinkertaisuudessaan vain siitä, että minä päätin tehdä jotain asialle.
6 x elämäntapamuutos
-Saat syödä oikeasti paljon kotiruokaa ilman että lihot. Älä missään nimessä tingi normaalista ruuasta, vaikka olisit herkutellut. Mun oli vaikea sisäistää tämä, kunnes opin, että pääruokien väliin jättäminen teki vain enemmän hallaa keholle ja mielelle. Siinä missä olisin ennen jättänyt lounaan väliin syötyäni muutaman karkin (kun näläntunne katosi), nyt pysähdyn ja mietin etten voi skipata hyvää ja ravitsevaa lounasta, joka pitää nälän loitolla usean tunnin ajan. Jos olisin mennyt pelkällä ”karkin voimalla”, olisin huomannut pian taas olevani käsi karkkipussilla. Ruoka on meidän polttoaineemme ja nautinto!
-Älä hairahda pikadieettien ihmeelliseen viidakkoon. Uskon, että aluksi pussikeittokuuri voi kyllä laihduttaa ylipainoista, mutta pysyviin elämäntapamuutoksiin vaaditaan muutakin.
-Syömällä säännöllisesti pidät aineenvaihdunnan vilkkaana. Jo aamupalasta lähtien on tärkeää syödä säännöllisesti muutaman tunnin välein. Minulle oli aluksi todella hankalaa syödä säännöllisesti, koska aineenvaihduntani oli niin totaalisen jumissa. Tuntui, että lihon pelkästä ajatuksesta kun lisään ruokailujeni määrän yhdestä viiteen kertaan päivässä. Huihai. Onneksi pelko muutettiin iloksi. Saan syödä monen monta kertaa päivässä ja tunnen nälkää!
-Löydä oma lajisi liikunnan parissa. Mieti millaisesta liikunnasta tykkäät? Tykkäätkö liikkua yksin vai yhdessä? Pidätkö koreografiasta vai simppelistä tekemisestä? Kokeilemalla löydät oman lajisi. Älä mieti paljon kaloreita mikäkin laji kuluttaa vaan pääasia on, että löydät oman juttusi.
-Älä syyllistä itseäsi – ole lempeä. Kokemuksen rintaäänellä sanon, ettei ole maailman helpointa olla syyllistämättä itseä, mutta itsensä soimaamisesta poisopettelu on mahdollista! Puhuttele itseäsi lempeästi, mieti kuinka tarvitset jokaikisen ravinteen, jota syömässäsi ruuassa on. Mieti miten ihanaa on istua välillä ystävän kanssa uudessa lähikuppilassa nauttimassa suklaakakkua. Syöminen kuuluu olla nautinto ja iloinen asia, ei murheenkryyni.
-Harjoita tietoista syömistä säännöllisesti. Kirjoitin hyvinkin suosituksi nousseen tekstin tietoisesta syömisestä täällä. Minua tietoinen syöminen on auttanut syömishäiriöstä parantumisessa.
Oletko sinä käynyt läpi jonkunlaisen elämäntapamuutosprosessin? Kuulisin mielelläni teidän tarinoitanne! 🙂
Seuraa minua myös:
Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen
xoxo, Elina