Luin vähän aikaa sitten päiväkirjaani syömishäiriö -ajoilta. Vuosi oli 2009. Järkytyin miten pahasti olenkaan ajatellut itsestäni ja miten paljon samalla vaatinut. Olin hitonmoinen perfektionisti, jonka oli pakko vetää koulussa vähintäänkin arvosana 9 koepaperiin. Välillä sekin jopa itketti. Ja miten olen voinutkaan unohtaa tuon kaiken. Aivot ja mieli ovat siitä ihmeelliset, että pahat asiat tuppaa unohtamaan tai ennemminkin torjumaan syvälle aivosopukoihin. Mielen defenssit iskevät päälle puolustaessa minäkuvaa.
Mutta niin, syömishäiriö veti minut salakavalasti mukaansa, pienin askelin. Syömishäiriö on aluksi kuin kiva kaveri, joka pikkuhiljaa muuttuu tuhoisaksi suhteeksi ja vainoajaksi. Syömishäiriön syöttämät ajatukset pinttyvät päähäsi tahrojen lailla, joita ei enää noin vaan poistetakaan. En ymmärtänyt mihin se kaikki voisikaan johtaa. ”Ei se haittaa jos mä nyt jätän nää hiilarit hetkeksi” ja ”ei yksi oksentamiskerta voi olla paha”. Kyllä se voi. Nuori minä ei sitä ymmärtänyt. Kun syömishäiriölle antaa pikkusormen se vie käden lisäksi koko ruumiin ja myrkyttää sielun.
Toivo ja epätoivo syömishäiriöisen elämässä
Päiväkirjassa vaihtelevat toivon ja epätoivon hetket. Välillä osasin sanoa itselleni, että ruoka on hyvä juttu, mä tarviin ruokaa elääkseni ja se tekee musta terveen. Toisinaan taas kieltäydyin syömästä ja jos söin niin se oli säälittävää porkkanoiden närppimistä ja/tai sitten oksentamista. Paljon löytyy myös pohdiskelevaa tekstiä miksi tein itselleni tätä. Elämän kontrolloimisesta on monta sivua tekstiä ja siitä miten on pakko olla paras ja laiha. En antanut itselleni armoa. Ja se kontrollointi oli helpointa kohdistaa ruokaan. Jos jotain voin kontrolloida niin sitä mitä pysyy mun mahassa ja mitä ei. Kontrollointi toi kuitenkin lisää ja lisää ahdistusta ja piti järkyttävää oravanpyörää käynnissä. Joskus olisi pitänyt osata luovuttaa ja myöntää, että tarvii apua. Kontrollointi näkyi kaikessa tekemisessä arkipäivien kellontarkasta suunnittelusta kaappien siivoilemiseen. Saatoin herätä aamuyöllä raivailemaan kaappeja kun oli pakko tehdä jotain. Täältä (avaa linkin uudelle välilehdelle) voit lukea postauksen perfektionistin pitäisi-tehdä-elämästä.
Sitten menin väkipakolla terapiaan, ensin lasten puolelle ja myöhemmin myös pakotettuna aikuispuolelle. Kapinoin vastaan ja peruin tapaamisia. En ollut vielä motivoitunut muuttumaan ja siksi en kokenut terapiasta apua. En missään nimessä väheksy terapian merkitystä vaan siitä voi päinvastoin olla iso apu syömishäiriöstä kärsivälle. Kuitenkin oleellista on, että mieli on mukana tekemässä työtä. Terapia antaa työkaluja, mutta parantuminen lähtee itsestä.
Lääkärikäyntejä
Lääkärikäynnit olivat myös ahdistavia. Pelotti aina kuulla tuomio omasta tilasta. Asian vakavuuden kun ymmärsi muttei osannut tehdä mitään.
Päiväkirjassa oli sydäntätykyttäviä tekstejä.
”Minun pulssini on 41. Sydämeni lyö siis 41 kertaa minuutissa. Lääkäri sanoi minulle eilen, että jos se laskee kolmosella alkavaan, on edessä osastoreissu.***** mikä akka” ajattelin. Samoin hemoglobiini oli todella alhainen ja kilpirauhas- sekä maksa-arvoihin tuli häikkää. Rasvamaksasta voit lukea täältä. Elektrolyytit heittivät myös häränpyllyä. Ei ihme, että tuli rytmihäiriöitä. Oksentamisen mukana elimistöstä poistuu paljon kaliumia. Lääkäri sanoi monesti ” sinulla on mahdollisuus kuolla sydänkohtaukseen hetkenä minä hyvänsä”.
Ei ihme, että ahdisti.
Ja voi vaan arvata miten paljon nämä lääkärien latelemat faktat ahdistivat äitiäni.
Eniten juuri sattui se miten paljon äiti on joutunut kestämään takiani. Miten paljon äiti on vuodattanut kyyneleitä takiani kun olen ollut heikossa hapessa. Miten paljon huolta aiheuttikaan ainoa tytär? Päällimmäisenä mielessä oli ajatus, että olin paska lapsi.
Muistoihin palaaminen
Mielenkiinnolla ja jokseenkin myös jännittyneenä lueskelin näitä omia päiväkirjojani. Osa ympärilläolevista sanoi, että älä lue kun siitä tulee vain paha mieli, mutta minä koin sen tärkeänä. Koin tärkeänä palata hetkeksi nuoren minän ajatuksiin. Vaikka ne kamalat itsetuhoiset asiat alkoivatkin itkettää, koin silti jotain merkityksellistä. Minä en ole enää se sama ihminen. En ollenkaan. Tietysti näin vanhempana ja ”viisaampana” osaan myös ajatella syy-ja seuraussuhteita. Miksi toimin kuten toimin. Voimakkaiden tunteiden kokeminen liittyi tietysti myös vanhojen tekstien lukemiseen. Luin muutamia otteita äidille ja miehellenikin. Elina 17 v päiväkirja. Se meni kutakuinkin näin: ”Kumpa osaisin syödä oikein. Toivon, että 26 vuotiaana aikuisena olen onnellinen ja tyytyväinen itseeni. Olisimpa nytkin”. Purskahdin itkuun. Äiti tuli halaamaan.
Tärkeä oivallus on, että hyväksyn olleeni heikko, mitä aikaisemmin peittelin kovasti. Olen vain ihminen ja minun ei tarvitse aina esittää vahvaa. Heikkouden hyväksyminen on sitä todellista vahvuutta. Paranemisessa on tärkeää tajuta itse tilanne ja miettiä omia elämänarvoja. Mitä todella haluaa elämältä? Niin minäkin tein, vaikka vaikeaa se oli. Kehoni oli säästöliekillä, mutta siitäkin selvisin. Syömishäiriön kokeminen tulee aina olemaan kokemus josta kärsin, kasvoin ja opin.
Toivon, että näistä teksteistäni olisi muille syömishäiriöstä kamppaileville apua. Toivon, että tekstit ja jakamani kokemukset herättävät ajatuksia. Syömishäiriö ei ole leikin asia ja se koskettaa itsesi lisäksi läheisiä. Kannustaisin muita syömisongelmien kanssa kamppailevia pohtimaan omia arvoja. Et varmasti halua elää loppuelämääsi ruokailujen vankina. Sinä olet hyvä sellaisena kuin olet <3 On kallisarvoisen ja ainutkertaisen elämämme tuhlaamista murehtia koko ajan ulkonäköä. Tässä postauksessa olen kirjoittanut siitä, miten minä saavutin positiivisen kehonkuvan. Se ei ollut helppoa, mutta oli sen kaiken vaivan arvoista.
Mikäli haluat jakaa ajatuksiasi kanssani, laita minulle kommenttiboksiin viestiä tai sähköpostia (leskinen.elina@hotmail.com). Koen tärkeänä asiana sen, että saan auttaa JUURI sinua. <3
Instagram: @elinaadasofia
xoxo, Elina
19 kommenttia
Yhy-yy, ja taas sitä saatiin lärvi ja varsinkin vittu esille julkisuuteen. My five minutes in the publicity, vaikka sitten syömishäiriöstä länkyttämällä. Olet aivan saatanan säälittävä horoperse.
Olipa turha kommentti -A-. Ei tarvii sanoo mitään jos ei oo mitään positiivista ja/tai rakentavaa sanottavaa, huoh. En tajua mitä hyvää mieltä ihmiset saa itelleen toisia haukkumalla….
Tämä on tätä suomalaisten kansantautia eli negatiivisuutta ! 😀
Voi, että. Ei sun niitä artikkeleita tartte lukea jos ei nappaa, tiesithän sen? 🙂
Muutama vuotta sitten mun meininki oli melko samanlaista: pulssi oli aivan liian matalalla, puhelimessa oli pitkä lista ruoista, joihin ei saanut koskea, urheilla piti lähes joka päivä ja koulussa olin ehdoton perfektionisti. Välillä mietin, miten koulu saattoikin sujua silloin niin hyvin, vaikka elämätavat olivat muuten päin helvettiä. Mullakin on luultavasti päiväkirjamerkintöjä tältä ajalta, mutta vielä ei ole huvittanut lukea niitä.
Mun pelastukseksi koitui pari mun ystävää, jotka tietämättäni olivat huomanneet mun laihtumisen ja kertoneet siitä terveydenhoitajalle. En kyllä koskaan saanut mitään syömishäiriödiagnoosia, mutta lääkärillä tuli ravattua melko tiuhaan niihin aikoihin.
Onneksi löysin kuntosaliharrastuksen, josta tuli lopulta niin rakas, että tajusin sen mielettömäksi ja hyödyttömäksi, ellen muuttaisi syömisiäni. Tosin kuntosaleilunkin aloitin aluksi laihtumisen toivossa.
Se, miten ihmisen ajattelutavat voivat muuttua parin vuoden aikana, on ihan uskomatonta. Tällä hetkellä, vähintään 15 kg painavampana kuin silloin aikoinaan, oon tosi tyytyväinen mun kroppaan. Tietysti välillä tulee niitä hetkiä, kun miettii, että ”et sä oikeesti voi syödä enempää” (esim. söin tänä vuonna ensimmäisen hampurilaisaterian n. viiteen vuoteen), mutta niitäkin tulee yhä harvemmin.
Tällaiset tekstit on tosi tärkeitä, koska niistä saa paljon samaistumispintaa.
Moikka ja kiitos kommentistasi.
Itse olen miettinyt samaa miten mahtoi puuskuttaa koulun hyvillä arvosanoilla läpi vaikka pää oli niin pyörällä ja elämäntavat retuperällä. Päiväkirjoihin kannattaa palata jos on oikeasti valmis siihen, en mäkään uskaltanut muutama vuosi sitten lukea..Alkoi ahdistaa vain. Nyt lukeminen lähinnä puhdisti 🙂
Ja ihana kuulla, että sullakin on ajatusmaailma muuttunut! On se mieli ihmeellinen..Sitä myös hämmästelen miten se ainainen ruuan miettiminen vain katosi sen positiivisen kehonkuvan ja itsensä hyväksymisen myötä. Pahimpina aikoina ajatteli ja oli täysin varma siitä, että sitä miettii loppuelämänsä mitä suuhunsa laittaa ja, että pelko pakonomaisesta oksentamisesta on ja pysyy..Kummasti vain ne ajatukset ovat kadonneet 🙂 Saa olla hurjan kiitollinen siitä.
Ihanaa kesää sinulle <3
Hei!
Tsekkaa Googlesta Zuzka Light. Tosi hyviä kotijumppia 🙂
Moikka!
Täytyy käydä kurkkaamassa! 🙂
Hei! Ihana kannustava teksti!?.
Tässä pohdin, että syömisen kanssa itselläkin ollut ongelmia, olen 160/48 nuori tyttö. Oon kevään aikana laihtunut 6kg tähän nykyiseen painooni,(pari vuotta sitten olin todella alipainoinen) mutta tällä hetkellä olen aika tyytyväinen ulkonäkööni. Energian saanti on ollut vain n.1500kcal monta viikkoa ja mun pulssi on laskenut jopa 30 puolelle. Urheilen paljon ja lääkärien mielestä se on urheilijalla normaalia (mutta en uskaltanut sh ongelmista mainita, äidin mielestä syön normaalisti) mutta mainitsin kuitenkin laihtuneeni. Onkohan tilani jotenkin vaarallinen? Syön nykyään milloin on nälkä ja mitä mieli tekee, myös herkkuja silloin tällöin. En halua tuhota kehoani..
Heippa ja kiitos kun tykkäsit postauksestani! <3
Ehkä pohtisin sinuna sitä millainen on suhtautumisesi ruokaan ja liikuntaan? Ajatteletko sitä koko ajan ja lasketko kaloreita tms. Onko kiellettyjä ruokia jne. 1500 kcal kuulostaa minun korviini melko pienelle määrälle. Noin 2000 kcal on lähellä normaalia, jonka voi huoletta syödä päivässä + sitten päälle vielä urheilun mukainen kulutus eli kulutus on päälle 2000kcal helposti.
Hyvä, että olet kiinnittänyt itse huomiota asiaan ja pohtinut tilannetta. Pienillä ruokamäärien lisäyksillä saa kasvatettua päivittäistä kalorimäärää ja näin ollen sitten buustattua aineenvaihduntaa, jos se tuntuu olevan hiipunut. Ja kannustaisin juttelemaan äidille rohkeasti ajatuksistasi <3
Mulla oli kroppa tosi pahasti jumissa säästöliekin takia, mutta ihmiskroppa on siinä mielessä ihmeellinen, että se alkaa kyllä toimia uudelleen kunhan sille antaa polttoainetta eli ruokaa 🙂
Tsemppiä sinulle <3
Voi kiitos tästä! <3
Olen todella paljon asiaa miettinyt, ja tuntuu että olen jonkunlaisen tasapainon pikkuhiljaa alkanut löytää. Treenitaukoa olen ihan hyvinvointini kannalta pitänyt siis jo noin 3 viikkoa, että syksyllä harrastuksien jatkuessa jaksaa taas. Kalorin laskemisen lopetin reilu kuukausi sitten, ja muutamana päivänä laskin juurikin sen takia ettei jäisi avain liian pieneksi energiat. Lähiviikkoina olen syönyt aika varmasti enemmän kun 1500-1600 kcal, mutta tosiaan en niitä ole jaksanut mietiskellä tai laskea, syön sen mukaan miltä tuntuu, ja tällä hetkellä tuntuu hyvältä näin. Kumpa pysyisi tää tunne! 🙂 Ja aiemminkaan mulla ei tavallaan ollut mitään kalori-rajaa mistä maailma kaatuisi, mutta koitin pysyä erossa ahmimisesta mitä talvella tein ahdistukseen, ja sen kerryttämästä painosta (mitä ei kyllä ollut liikaa mutta ei se tuntunut omalta). Kiitos tsempeistä!??
Moikka!
Voi kun ihana kuulla, että oot miettinyt näitä asioita noin päin että tulisi tarpeeksi energiaa. Mä tein samoin, aluksi oli pakko laskea kaloreita, jotta pysyi kärryillä oliko syönyt riittävästi. Tarpeeksi syömällä estetään myös sellaiset ”ahmimiskohtaukset” kun kroppa on tyytyväinen saamaansa energiamäärään eikä ole vajetta. Oon sata varma, että itsekin ahmin ja oksensin sitten tämän takia kun kroppa oli ollut niin kauan niukalla ravinnolla..Ensin ravitsemus kuntoon ja sitten vasta aletaan liikkumaan 🙂
Kivaa keskiviikkoa sinulle <3
Moikka, onko sulle vinkkejä siihen, jos epäilee kaverilla olevan anoreksia? Olisitko sä silloin halunnut että kaverit auttavat jotenkin ja auttoivatko he? Tuntuu, että ei voi tehdä kaverin eteen mitään eikä keksi keinoja auttamiseksi.. 🙁
Heippa Huolestunut ystävä!
Hyvä kysymys, tätä on itseasiassa kysynyt moni muukin, eli ajattelin kirjoittaa tästä oman postauksen! Tää on jotenkin tosi haastava aihe, koska mä itse häpeilin syömishäiriötäni ihan älyttömästi ja en ois halunnut että kukaan tietää ( vaikka kaikki varmaan näki etten näytä terveelle). Ehkä olisin kuitenkin toivonut lempeää lähestymistapaa, ei missään nimessä sellaista ”ruuan tyrkytystä” vaan juurikin omien elämänarvojen pohdiskelua jne. Ajattelin että voisin haastatella muutamia kavereitani ja kysellä miten he näkivät mun tilanteen silloin…
Syömishäiriöistä on kyllä tosi vaikea lähestyä, koska niin arka aihe…Mä itse sain kylläkin miettimisen aihetta kun Viivi Pumpanen (jota oon aina ihaillut suuresti), sanoi mulle joskus 2010/2011, että pidä huoli itsestäsi ja mieti asioita..
Lopeta paskan blogisi pakottaminen.
Hyi kamala kun olet iso nykyään. Kultainen keskitie?
[…] Syömishäiriö – se tulee aina olemaan kokemus josta kärsin kasvoin ja opin […]
[…] Olen käynyt kivisen tien opetellessani hyväksymään itseni sen kokoisena kuin olen ja tiedän, mille se tuntuu kun omaa kehoa kohtaan tuntee syvää inhoa ja ruokailu on vaikea toteuttaa myrskyisessä tunneviidakossa. Se fiilis kun ”et ole omassa kropassasi” on kamala. Aiemmin tavoitteenani oli ainoastaan laihtuminen ja sitä ei toteutettu terveys (yksi arvoistani) edellä. Tavoitteet eivät olleet realistisia, mikä johti epäonnistumisiin ja sitä kautta itsetunto laski entisestään ja itseinhon liekki voimistui. Kehä oli valmis. Samaan aikaan halusin tietysti näyttää hyvälle ja olla hyvinvoiva. Arvot ja teot siis riitelivät pahasti keskenään. Hyvinvointia ei ole oksentaa porkkanoiden syömisen jälkeen verenmaku suussa ja lähteä perään tuntien mittaiselle rääkkilenkille vapina päällä (oksentaminen poistaa elektrolyyttejä kropasta). Toki mulla oli tässä taustalla vakava syömishäiriö, mikä vaikutti ajatusmaailman häiriintymiseen, mutta valitettavan monella naisella sekä miehellä on jonkin asteen ”syömishäiriö” – ei ehkä tyypillinen anoreksia-bulimia, mutta jollain tapaa häiriintynyt ruokakäyttäytyminen/suhtautuminen. Voit lukea lisää syömishäiriöstäni täältä. […]
[…] Syömishäiriö – ”se tulee aina olemaan kokemus, josta kärsin, kasvoin ja opin” […]